een afdeling van

ATEX of EX koelinstallatie

Tegeman ontwikkelt al meer dan 30 jaar maatoplossingen in koelsystemen en HVAC voor de industrie. Vanuit onze thuisbasis in Herentals bouwden wij al een explosieveilige ATEX of EX installlatie voor koeling voor bedrijven over heel Vlaanderen.

ATEX of EX koelinstallatie
ATEX of EX koelinstallatie

Het ontstaan de van eerste ATEX / EX installatie koeling

Omdat de pompen en ovens die benodigd waren voor de analyse van de producten een aanzienlijke hoeveelheid warmte dissipeerden, kwamen op warme zomerdagen (externe warmtebelasting) echter de elektronische sturingen in de problemen. De meest elektronische componenten werken goed tot omgevingstemperaturen van ongeveer 30°C. Daarboven komt de goede werking van de componenten in het gedrang of wordt hun levensduur verkort. Daarom moesten de analyser shelters vanaf dan niet langer enkel met een ventilatiesysteem uitgerust worden, maar ook met een mechanische ATEX of EX installatie voor koeling.

Ondertussen bestaan er een aantal fabrikanten die EX koelsystemen bouw als een standaard product. Deze zijn echter niet geschikt om een analyser shelter te koelen, omdat ze niet gebouwd zijn om ook nog eens grote hoeveelheden verse lucht aan te voeren. Ze zijn ook niet voorzien van de nodige back-up ventilatoren en een aantal andere safety voorzieningen.

In de omgeving van het Amerikaanse Houston zijn er een aantal fabrikanten die op redelijke schaal skids bouwen die geschikt zijn voor het koelen van analysehuisjes. De normen waaraan een ATEX of EX installatie voor koeling moet voldoen in de VS verschillen echter aanzienlijk van de Europese normen. Een aantal onderdelen van deze installaties mogen daarom niet in Europa gebruikt worden.

ATEX of EX installatie koeling op maat?

De beste oplossing binnen Europa voor een ATEX of EX installatie voor koeling is nog steeds maatwerk volgens de EC-standaard. Al meer dan 30 jaar is Tegeman gespecialiseerd in maatwerk voor koelinstallaties en HVAC.

Wenst u een offerte voor een ATEX of EX installatie voor koeling?

Maak een afspraak voor een offerte of contacteer ons voor meer informatie.

Meer info of een offerte op maat nodig?