een afdeling van

Ijswater systeem of koelen glycol water

De energetisch meest efficiënte manier om een verbruikspunt te koelen is directe expansie. Hierbij wordt het koelgas zelf tot op het verbruikspunt gebracht om te koelen. Er gaat op die manier geen energie verloren bij de overdracht naar een tussenmedium, en dit tussenmedium hoeft ook niet verpompt te worden zoals bij een ijswater systeem of het koelen van glycol water het geval is. Toch gebruiken steeds meer bedrijven een ijswater of glycol water systeem om te koelen.


De voordelen van zo’n indirecte koeling zijn:

  • De hoeveelheid koelgas in de koelmachine kan beperkt worden, wat zowel voor het milieu als financieel gezien voordelig is. Dit beperkt bovendien de wettelijke verplichtingen met betrekking tot lekcontroles.
  • De koelmachine zelf en de lengte van de koelleidingen blijven beperkt in omvang, wat onderhoud en service vergemakkelijkt.
  • Glycol water of een ander tussenmedium kan veel gemakkelijker tot op het te koelen punt worden gebracht dan een te expanderen koelmiddel.
Ijswater systeem
Ijswater systeem

Wat is een ijswater systeem?

Omwille van de hierboven genoemde voordelen, bouwen wij steeds vaker een ijswater systeem. Voor het koelen van het ijswater gebruiken wij soms een standaard ijswatermachine, maar vaak ook bouwen wij een machine op maat, die duurzamer is en energetisch betere verbruikcijfers laat zien.

Deze machine wordt volledig van a tot z gebouwd in ons atelier, waar de klant perfect het bouwproces kan opvolgen.

Het verschil tussen koelen met glycol water en ijswater

Het verschil tussen een ijswater systeem en koelen met glycol water zit in het medium. Indien we spreken van glycol water, dan is er een bepaald percentage ethyleen (giftig) of propyleen (voedingsgeschikt) glycol toegevoegd aan het water. Dit mengsel kan dan tot enkele tientallen graden onder nul gekoeld worden.

In bijvoorbeeld voedingstoepassingen volstaat het vaak dat er tot 0°C gekoeld wordt, maar ook dan is het nodig om glycol aan het water toe te voegen, omdat de temperatuur in de ijswatermachine zelf nog enkele graden lager ligt. Zonder glycol in het water zou het water bij het stilvallen van de pomp kunnen bevriezen in de koelmachine, met alle schade vandien.

Ook voor toestellen die buiten opgesteld staan, wordt altijd glycol gebruikt, zelfs indien de watertemperaturen ruim positief zijn. Anders zou bij een stilstand van de productie nog steeds vorstschade kunnen optreden.

Wenst u een ijswater systeem of wilt u koelen met glycol water?

Maak een afspraak voor een op maat offerte of contacteer ons voor meer informatie.