een afdeling van

Technigroup logo

ATEX koelinstallatie op maat

Vanuit ons atelier in Herentals bouwen wij een explosieveilige ATEX koelinstallatie voor industriële bedrijven over heel Vlaanderen. Tegeman ontwikkelt al meer dan 30 jaar maatoplossingen in koelsystemen en HVAC voor de industrie. Hiervoor hebben we alle nodige kennis zelf in huis, van studie tot ontwerp en realisatie.

ATEX koelinstallatie
ATEX of EX koelinstallatie

Het ontstaan van de eerste ATEX koelinstallatie

Omdat de pompen en ovens die benodigd waren voor de analyse van de producten een aanzienlijke hoeveelheid warmte dissipeerden, kwamen op warme zomerdagen (externe warmtebelasting) echter de elektronische sturingen in de problemen. De meest elektronische componenten werken goed tot omgevingstemperaturen van ongeveer 30°C. Daarboven komt de goede werking van de componenten in het gedrang of wordt hun levensduur verkort. Daarom moesten de analyser shelters vanaf dan niet langer enkel met een ventilatiesysteem uitgerust worden, maar ook met een mechanische ATEX of EX installatie voor koeling.

Ondertussen bestaan er een aantal fabrikanten die EX koelsystemen bouw als een standaard product. Deze zijn echter niet geschikt om een analyser shelter te koelen, omdat ze niet gebouwd zijn om ook nog eens grote hoeveelheden verse lucht aan te voeren. Ze zijn ook niet voorzien van de nodige back-up ventilatoren en een aantal andere safety voorzieningen.

In de omgeving van het Amerikaanse Houston zijn er een aantal fabrikanten die op redelijke schaal skids bouwen die geschikt zijn voor het koelen van analysehuisjes. De normen waaraan een ATEX of EX installatie voor koeling moet voldoen in de VS verschillen echter aanzienlijk van de Europese normen. Een aantal onderdelen van deze installaties mogen daarom niet in Europa gebruikt worden.

ATEX of EX installatie op maat?

De beste oplossing binnen Europa voor een ATEX of EX installatie voor koeling is nog steeds maatwerk volgens de EC-standaard. Al meer dan 30 jaar is Tegeman gespecialiseerd in maatwerk voor koelinstallaties en HVAC.

Maak een afspraak voor een offerte of contacteer ons voor meer informatie.