een afdeling van

Propyleen koeling of ethyleen koeling

Zowel propyleen koeling als ethyleen koeling  zijn beide vormen van koelinstallaties die werken op natuurlijke koudemiddelen. Natuurlijke koudemiddelen hebben als voordeel dat ze veel minder belastend zijn voor het milieu dan de traditionele, synthetische koelgassen.

Voor veel industriële klanten volstaat dat echter niet: zij zijn ook geïnteresseerd in het optimaliseren van het energieverbruik van hun installatie. De reden hiervoor is dat het vaak om forse installaties gaat die 24/7 blijven draaien. In bepaalde situaties kan daarom ethyleen of propyleen koeling interessant zijn.

Wanneer kiezen voor ethyleen koeling

Ethyleen koeling komt vaak in beeld wanneer men milieuvriendelijk en energiebesparend wilt werken. Ethyleen (R1150) is een koolwaterstof, en is bijgevolg brandbaar en in bepaalde concentraties explosief. Qua veiligheidsvoorschiften is dit vergelijkbaar met o.a. propaan. Thermodynamisch zijn er echter belangrijke verschillen met andere koudemiddelen, en dus zal er afhankelijk van uw criteria mogelijk voor dit koudemiddel gekozen worden.

Door zijn lage kookpunt (-103,7 °C) kan ethyleen ook ingezet worden in tweetraps- of cascadesystemen voor proceskoelingen waarbij extreem lage temperaturen nodig zijn. In de bovenste trap is het mogelijk om met een ander natuurlijk koudemiddel te werken, bijvoorbeeld propyleen of propaan.

Wanneer kiezen voor een propyleen koeling

Propyleen koeling wordt voorzien indien de randvoorwaarden gelijkaardig zijn aan die voor ethyleen koeling – natuurlijk koudemiddel, lage GWP, hoge energie-efficiëntie – maar de temperatuursvoorwaarden verschillen. Het kookpunt van propyleen (R1270) ligt namelijk veel hoger dan dat van ethyleen (-47,8 °C).

Voor toepassingen op zeer grote schaal waarbij ethyleen en propyleen interessant zijn, werkt Technigroup samen met internationale partners om grote skids te bouwen. Wij blijven lokaal uiteraard instaan voor de engineering, plaatsing, aansluiting, opstart en het waarborgen van de kwaliteit.

Waarom een propyleen of ethyleen koeling bouwen met Tegeman?

Tegeman levert koeling met propyleen of ethyleen aan industriële bedrijven. Als specialist in koelsystemen en HVAC installaties bouwen wij uw koelinstallatie steeds met gebruik van de nieuwste technologie en kwalitatieve materialen. Vanuit onze thuisbasis in Herentals leveren wij aan klanten over heel Vlaanderen, waaronder Antwerpen en Limburg.

Wenst u een offerte voor een propyleen of ethyleen koeling?

Maak een afspraak of contacteer ons voor meer informatie.