een afdeling van

Propaan koeling (C3H8)

Als specialist in koelsystemen volgt Tegeman de meest recente ontwikkelingen en evoluties in koelsystemen en HVAC installaties. De laatste jaren is de aandacht verschoven naar natuurlijke koudemiddelen, waarbij propaan het laatste natuurlijke koelmiddel is dat aan populariteit wint. Propaan koeling heeft heel wat voordelen te bieden voor industriële bedrijven in Vlaanderen.

koelinstallatie
koelinstallatie

Door de uitfasering van de meest milieubelastende synthetische koudemiddelen, is de aandacht van de koelindustrie de laatste jaren volledig verschoven naar natuurlijke koudemiddelen. Het meest gebruikte natuurlijke koudemiddel was tot voor kort ammoniak (NH3). Dit koudemiddel werd reeds gebruikt bij de geboorte van de mechanische koeling. Het toepassingsgebied voor ammoniak als koelmiddel zijn vooral de allergrootste installaties. De meeste koeltechnische componenten voor ammoniak zijn daarom ook groot en log. De grootste bezwaren om ammoniak te gebruiken zijn de brandbaarheid en giftigheid.

Het natuurlijke koudemiddel dat de laatste jaren de grootste opmars kende, is CO2. Door de technische vooruitgang van de laatste jaren in compressoren, concepten en componenten is CO2 vandaag, ondanks zijn uitdagende eigenschappen, min of meer het standaard antwoord geworden voor veel koel- en diepvriestoepassingen in de industrie.

Industriële propaan koelinstallatie

Het laatste natuurlijke koudemiddel dat aan populariteit wint in de zoektocht naar milieuvriendelijkere koelmiddelen is propaan. Het behoeft geen toelichting dat het belangrijkste argument tegen het gebruik van propaan zijn ontvlambaarheid is.

Om die reden heeft propaan eerst vernieuwde aandacht gekregen in kleine commerciële toepassingen zoals koelkasten en vrieskisten: de hoeveelheid propaan is hier zodanig klein dat het onmogelijk is om bij een lek de benodigde concentratie te bereiken om tot een explosie te komen (LEL).

Een voordeel van propaan is dat de installaties qua componenten en constructie heel erg aanleunen bij installaties die voor synthetische koudemiddelen gebouwd worden. Daarom wordt er o.a. in Limburg en Antwerpen steeds meer uitgekeken naar nieuwe toepassingen van propaan koeling.

De voordelen van propaan koeling

De meest voor de hand liggende toepassingen voor propaan koeling bevinden zich in provincie Limburg en de haven van Antwerpen. Op tal van locaties in de haven van Antwerpen zijn koelsystemen nodig die ongeacht het type koudemiddel moeten voldoen aan strenge explosieveiligheidsnormen.

Indien men in explosiegevaarlijke zones, waar reeds alle voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van een explosie genomen zijn, een propaan koeling installeert, dan zijn de extra kosten ten opzichte van een koelsysteem met synthetische koudemiddel, dat een veel hogere GWP heeft, verwaarloosbaar. Dit is één van de grootste voordelen van propaan koeling op industriële locaties.

Propaan koeling voor uw bedrijf?

Maak een afspraak voor een offerte of contacteer ons voor meer informatie.