een afdeling van

Koelmachine op maat

Een volledig nieuwe koelmachine op maat van uw bedrijf laten bouwen is een grote investering. Voor een goed werkende koelinstallatie op maat doet u dan ook best beroep op een specialist, welke over de nodige creativiteit en technische kennis beschikt.

Bij Tegeman bouwen wij koelmachines van a tot z volledig in eigen huis. Hierdoor hebben wij kennis van zaken en blijven wij innoveren.

De allereerste zelfbouw koelmachine van Tegeman was een combinatie van een schroefpersluchtcompressor en een gekoelde persluchtdroger. In de loop der jaren bouwde Tegeman voor tal van toepassingen een koelinstallatie op maat: het koelen van ballonblaaslucht voor plastic extrusie, het conditioneren van latexschuim, het koelen van schakelkamers in de chemische industrie, het koelen van ‘on stream’ gasanalyseshelters voor de petrochemie, offshore toepassingen, proceskoelingen…

Tegeman bouwt koelmachines op maat van a tot z

Onze meest bijzondere koelmachine bouwden we in 2019. Dit was een explosieveilige chiller voor het koelen van benzine met als koelmiddel propaan. Daar waar propaan normaalgesproken een (beperkt) aantal eisen stelt op het gebied van explosieveiligheid, en dus een weinig voor de hand liggende keuze is, worden die eisen in deze toepassing volledig ‘overruled’ door de eisen die volgen uit de aanwezigheid van benzine rond de koelmachine.

Deze soort koelmachine op maat is vanzelfsprekend nergens in de handel verkrijgbaar. De vraag naar dit type toepassing wordt zelden tot éénmalig gesteld, waardoor het geen zin heeft om hiervoor een productielijn op te zetten. Hierdoor zijn wij bij Tegeman met ons goed uitgerust atelier, onze eigen ontwerpdienst en onze vaktechnisch bekwame mensen de ideale partij om aan dit soort vragen tegemoet te komen. Bovendien liggen wij in de achtertuin van de haven van Antwerpen, kunnen wij zo in nauw overleg treden met de eindklant en nadien vlot en snel leveren.

Een koelmachine of een koelinstallatie op maat, wat is het verschil?

Het verschil tussen een koelmachine en een koelinstallatie op maat is de transporteerbaarheid. Een koelmachine wordt volledig gebouwd, afgewerkt en getest in ons atelier voorafgaand aan de levering.

Bij een koelinstallatie op maat kunnen eventueel wel componenten of grotere gehelen van de installatie vooraf in ons atelier worden voorbereid, maar de eigenlijke samenbouw, de installatie, gebeurt op locatie bij de klant. Een koelinstallatie op maat moet de klant op alle vlakken als gegoten zitten.

Bij koelinstallaties van Tegeman heerst de trend om, naast duurzaamheid en bedrijfszekerheid, die al jaren de kernwaarden van Tegeman zijn, steeds meer natuurlijke koudemiddelen te gebruiken zoals koolstofdioxide (CO2), propaan (veel gebruikt in de haven van Antwerpen en Limburg), ethyleenpropyleen en ammoniak.

Maak een afspraak voor een offerte of contacteer ons voor meer informatie.